supported by
/
  • Streaming + Download

    Includes unlimited streaming via the free Bandcamp app, plus high-quality download in MP3, FLAC and more.
    Purchasable with gift card

      €6 EUR

     

1.
L'avi Pelacanyes ja se'n va a sarau, la camisa blanca i el camisot blau. Virolet Sant Pere, virolet Sant Pau, la perruca us queia, la perruca us cau. Amb les nines maques el dansar li plau, i les noies riuen perquè gens li escau. La perruca negra s'ha enganxat d'un clau es mira la closca: quin xariu, xarau! Avi Pelacanyes, molt cremat estau, no gasteu perruca per anar a sarau!
2.
Com el Rei de Birondon -birondona, birondena- com el Rei de Birondon no n'hi ha un altre en tot el món. Birondon és un gran regne com la palma de la mà, llinda al nord amb Birondaina i a ponent amb Birondà. El seu rei du per corona du un tortell de massapà, i per ceptre, a la mà dreta, un caramel a mig llepar. Té el palau de sucre candi amb columnes de crocant, els trespols de xocolata i els merlets de menjar blanc. Les muralles que el rodegen són de sucre de terròs; els brivalls sempre que hi passen n'escantellen algun tros. Quan esclata una bullanga ametralla els revoltats amb ametlles ensucrades panellets i garapinyats. Té ordenat per quan es mori, si és que arriba a morir mai, que els seus súbdits l'acompanyin tot saltant i tot cantant. Birondí, birondà!
3.
Animalades 02:58
El canari cantador cant i vola, brinca i salta. El canari cantador canta dalt del saltador. I jo et dic, que no és poc: Molt m'agrada a mi el canari, I jo et dic, que no és poc: perquè canta i perquè és groc. Ara passa l'elefant que camina amb gran catxassa. Ara passa l'elefant que és tan gros i pesa tant. I jo et dic, que no és poc: L'elefant té una gran trompa, I jo et dic, que no és poc: que camina a poc a poc. Tant si és jove com si és vell l'ànec té la veu molt ronca. Tant si és jove com si és vell, el pobre ànec va garrell. I jo et dic, que no és poc: L'ànec té les cames curtes, I jo et dic, que no és poc: i quan canta fa cloc, cloc. La rateta va corrents no s'encalla ni s'atura, La rateta va corrents amb un tros de pa entre dents. Quan em llevo cada dia, I jo et dic, que no és poc: les ratetes van a joc.
4.
Les petites formiguetes a l'estiu, quan el blat està segat, ben lligat i apilotat, surten arrengleradetes del seu niu fent xiu, xiu, fent xiu, xiu (bis) i van ben endreçadetes. Cap aquí, cap allà, tot cercant les espiguetes, cap aquí, cap allà, que per tot arreu n'hi ha. Tot passant per les voreres del camí, amb l'amiga s'han trobat i a l'orella s'han parlat i s'han dit moltes cosetes fent així: psi, psi, psi (bis) i tot fent-se abraçadetes. Cap aquí, cap allà, tot cercant les espiguetes, cap aquí, cap allà, han anat a treballar. Ja se'n van ben carregades poc a poc, cadascuna un gra de blat. -Ai, amiga, que és pesat! Em fa mal a les espatlles sembla un roc! quan el moc, quan el moc I se'm torcen molt les cames-- Cap aquí, cap allà, portarem les espiguetes, cap aquí, cap allà, dins del niu s'han de ficar
5.
Així fan, fan, fan els gentils petits titelles. Així fan, fan, fan, tres voltetes i se'n van. Les mans al costat, els gentils petits titelles; les mans al costat, els titelles han saltat. Aixecant el dit, els gentils petits titelles, aixecant el dit tots plegats s'han ajupit. Tot picant de mans, els gentils petits titelles, tot picant de mans els titelles es fan grans. Sobre el prat florit, els gentils petits titelles; sobre el prat florit, un a un s'han adormit.
6.
A la nit quan tot reposa i el gat dorm vora els fogons, les ratetes bigotudes van sortint en processó. Si el gat dorm les rates vetllen, si el gat dorm les rates no. Un peuet davant de l'altre i la cua a rossegons, vigilant a esquerra i dreta s'encaminen al rebost. Si el gat dorm les rates vetllen, si el gat dorm les rates no. L'una assalta un pa de barra, i una capsa de bombons, l'altra buida mig formatge, l'altra trenca un sac d'arròs. Si el gat dorm les rates vetllen, si el gat dorm les rates no.
7.
Cada dia al dematí canta el gall quiquiriquí i la gent mig adormida es desperta de seguida. Dos ocells al meu jardí es belluguen a desdir Mouen, mouen les aletes tot saltant per les branquetes. Van tres oques cap al camp la primera va al davant la segona va al darrera i després ve la tercera. Pel camí van arribant quatre cavalls tot galopant. Tots aixequen molt les potes i caminen sense botes. Cinc gatets espavilats es passegen pels terrats. Quan es mengen les ratetes tots es llepen les potetes. Cada dia al dematí canta el gall quiquiriquí i la gent mig adormida es desperta de seguida.
8.
L'ametller 02:08
A mig aire de la serra veig un ametller florit, déu te guard bandera blanca, dies ha que t'he delit. Ets la pau que s'anuncia, entre sol, núvols i vent, no ets encara el millor temps, però en tens tota l'alegria.
9.
El molí 02:52
Molinera, com va el molí? Va molent sempre, va molent sempre. Molinera, com va el molí? Va molent sempre, tarda i matí. Molinera, què està molent? Ara mol sègol, ara civada. Molinera, què està molent? Ara mol sègol bon aliment Molinera com va el molí?... Què va moldre l'estiu passat? Civada fina per fer farina. Què va moldre l'estiu passat? L'arròs i el sègol que ja hem pastat, i ens hem menjat. Molinera com va el molí?... Què ha de moldre l'hivern vinent? Blat per fer coques i omplir les boques. Què ha de moldre l'hivern vinent? El blat i l'ordi que està creixent. Molinera com va el molí?...
10.
L'agulla 03:06
Un tresor que no té fi, n'és l'agulla, n'és l'agulla un tresor que no té fi, n'és l'agulla de cosir. Tan lluenta, tan xiqueta, feina vol feina voldrà. Per més feina que li donis ella mai se'n cansarà. Un tresor que no té fi, n'és l'agulla, n'és l'agulla un tresor que no té fi, n'és l'agulla de cosir. Amb el fil per cabellera, cus que cus que cosirà, si la mà es torna mandrosa mai la tasca finirà. Un tresor que no té fi, n'és l'agulla, n'és l'agulla un tresor que no té fi, n'és l'agulla de cosir. Au, petita mà feinera, corre, vola, vés lleugera, que si no la pobre agulla de rovell se'n vestirà. Un tresor que no té fi, n'és l'agulla, n'és l'agulla un tresor que no té fi, n'és l'agulla de cosir. Un tresor...
11.
El burriquet 03:15
Si n'hi havia un burriquet, que vol llaurar mai dret. Que vingui el gos gosset, i que bordi al burriquet. El gos gosset no vol bordar, i el burriquet no vol llaurar... Que vingui el gat gatet i que espanti al gos gosset. El gat gatet no vol espantar, i el gos gosset no vol bordar, i el burriquet no vol llaurar... Que vingui el riu riuet i que mulli gat gatet. ... Que vingui el sol solet i que assequi el riu riuet. ... Que vingui el nuvolet i que tapi el sol solet. ... Que vingui el vent ventet i que s'endugui el nuvolet. ... Si n'hi havia un burriquet que ara sempre llaura dret.
12.
Vaig conèixer una cabreta que cantava: lirolà, nani, na, que cantava: lirolà, nani, na. Va anar el llop a casa seva per provar si pot entrar, nani, nani, per provar si pot entrar, nani, na. -Obre'm, obre'm tu cabreta perquè jo et vull fer cantar, nani, nani, perquè jo et vull fer cantar, nani, na. La cabreta, que està sola, només fa que sospirar, nani, nani, només fa que sospirar, nani, na. -L'altre dia a ma mareta massa la vas fer plorar, nani, nani, massa la vas fer plorar, nani, na. -És que va menjar pa i ceba i els ulls se l'hi van negar, nani, nani, i els ulls se l'hi van negar, nani, na. -Jo no t'obro pas la porta perquè tu te'm vols menjar, nani, nani, perquè tu te'm vols menjar, nani, na. -En sentir-ho el llop s'enfada i se'n va sense sopar, nani, nani, i se'n va sense sopar, nani, na.
13.
La rata 02:54
Una rata hi ha al rebost que rosega, que rosega; una rata hi ha al rebost que no deixa un pa a la post. Aneu a avisar el gatet que vingui a caçar la rata; aneu a avisar el gatet, que d'un cop en faci net. El gatet ha contestat que no pot sortir de casa; el gatet ha contestat que té un gran mal de queixal. Aneu a avisar el doctor que s'hi arribi de seguida; aneu a avisar el doctor que li curi aquest dolor. El doctor diu que potser això és cosa del bigoti, el doctor diu que potser el millor és cridar el barber. El barber ens ha contestat que ho diguem a l'herbolari; el barber ens ha contestat que ell mai no ha afaitat cap gat. L'herbolari diu que no, no hi entén en mals de bèsties, l'herbolari diu que no, això és cosa del pastor. El pastor diu jo no vinc, si el gat té dolor que en tingui, el pastor diu: jo no vinc, si ell en té, jo també en tinc! I entretant en el rebost la traïdora de la rata, i entretant en el rebost, no ha deixat un pa a la post. (i tant senzill com era començar per parar-li una ratera!)
14.
La Son-soneta és aquí. ara ha arribat de puntetes, du vestit color de nit, va coronada d'estrelles. La Son-soneta és aquí, la Son-soneta us ve a veure. La Son-soneta ha vingut, si la voleu fer contenta direu ben baix: "Bona nit" i aclucareu les parpelles. La Son-soneta ha vingut, per si voleu anar amb ella. La Son-soneta us durà volant entre cel i terra; us durà de dret a un pais on els somnis floreixen: el pais que desapareix així que el sol es desperta.

about

Les cançons, escrites pels infants de principis del s.XX, prenen vida de la mà de petits titelles de paper.
Un molí, un bosc ple d’animals, una rata que sempre s’escapa amb la boca plena i un avi que no se’n perd ni una.
Tots ballen al ritme de les musiquetes per fer les delícies de petits i grans.

credits

released October 1, 2013

Lo Ramonet: veu i cors
Núria Lozano: acordió diatònic, veu i cors
Oriol Casas: bateria, percussions, programacions i cors
Arnau Berenguer: guitarres, baixos i cors

license

tags

about

Fem Sonar Les Musiquetes Catalonia, Spain

El grup Fem Sonar Les Musiquetes pretén acostar els més petits al món de la música a partir del descobriment i el treball de les cançons catalanes que, al llarg dels anys, han fet cantar i parar l’orella als més menuts.

Això sí, vestides sempre amb les sonoritats més actuals
... more

contact / help

Contact Fem Sonar Les Musiquetes

Streaming and
Download help

Report this album or account

If you like Musiquetes de paper, you may also like: